Afbeelding bij Eltako S12 teleruptoren aansluiten - EL S12 100 24VAC

Eltako S12 teleruptoren aansluiten

Last updated:

Wat is een ELTAKO S12?

De Eltako S12 relais zijn mechanische afstandsschakelaars. Met zo’n afstandschakelaar of teleruptor kan je met een separaat schakelcircuit een last op afstand aan- en uitschakelen. De S12 zijn mechanische impulsschakelaars. Die bestaan uit een klein magnetisch circuitje, waarbij er fysiek een mechanisch contact effectief gemaakt en verbroken wordt. De teleruptoren zelf worden meestal in de zekeringkast geplaatst en op lage spanning bediend. In feite zijn dit dé meest eenvoudige afstandsschakelaars.

Afbeelding bij Eltako S12 teleruptoren aansluiten - S12 200 eltako

Eltako S12 met 24VDC aansluiting

Deze simpele, mechanische teleruptor kan je enkelpolig of dubbelpolig aansluiten. Voor een beperkte prijs heb je een afstansschakelaar die robuust genoeg is voor alle verlichtingskringen (tot 16 Ampère)

* DMLights is op deze Eltako bij de goedkoopste(n) online & levert gratis in zowel België als Nederland vanaf 4 stuks.

Hoe sluit je de ELTAKO S12 teleruptoren aan?

Aansluiten doe je best met een separate stuurkring op 12 of 24 Volt. Op die lage spanning kan je eenvoudiger meerdere schakelaars tegelijkertijd bekabelen met één SVV kabel & het werkt ook een stuk veiliger om achteraf nog een schakelaar bij te plaatsen of z’n functie aan te passen. Dan spreek je over de Eltako S12-100-UC.
Daarvoor sluit je dus op een separate zekering een transformator aan, waarvan je één van de draden naar de drukknop brengt. De andere trek je rechtstreeks naar de teleruptor z’n neutre aansluiting voor de universele stuurspanning. De andere ingang van de stuurkring komt dan van een andere kleur draad, die je aansluit op de L1 klem van de drukknop. Druk je die daarna in, dan komt er een klein stroomstootje doorheen die draad tot op de Eltako S12 teleruptor, die de vermogenkring schakelt.

Afbeelding bij Eltako S12 teleruptoren aansluiten - EL S12 100 24VAC 762x1024

Die vermogenkring bekabel je separaat, in 3G1,5. Ook in de zekeringkast moet je dus minimaal draden met een sectie van 1,5 mm² gebruiken. De neutre die naar de lamp gaat, trek je best rechtstreeks vanaf de zekering. De fasedraad vanaf de zekering trek je naar de fase ingang van de teleruptor. En de uitgang trek je naar de lamp. Niet vergeten van ook de aarding aan te sluiten op de centrale aardingsrail in de kast, zelfs als jouw lampen geen aarding gebruiken.

Kan je de S12 ook voor meerdere kringen gebruiken?

Diezelfde S12 Eltako van hierboven is dubbelpolig. Je kan hem dus ook gebruiken voor verlichtingen in natte ruimtes of om 2 verschillende lasten tegelijkertijd te schakelen. Eigenlijk is dit meer iets dat bij industriële installaties gebruikt wordt om motoren onafhankelijk van elkaar te laten draaien, maar je kan er ook gerust 2 of meer verlichtingskringen op aansluiten, zoals in onderstaand schema weergegeven. (Al is het nut daarvan vrij beperkt, want die kan je ook gewoon samen op 1 uitgang zetten…) Let wel op dat je niet té veel lampen op 1 kring zet.

Afbeelding bij Eltako S12 teleruptoren aansluiten - EL S12 200 24VAC double 762x1024