Afbeelding bij Hoe plaats je een veerregel plafond - Veerregel plafond
Bron: Gyproc NL

Hoe plaats je een veerregel plafond

Wat zijn RB/66 veerregels?

Voor plaatsen waar je écht geen ruimte op overschot hebt, kan je met RB66 veerrregels een Gyproc plafond monteren. Het vals plafond hangt maar 2 cm lager dan de structuur er boven. De veerregels schroef je onmiddellijk tegen een onderliggende balkenstructuur of vast betonnen plafond, dwars op de richting van de platen. Omdat ze over de gehele lengte vastgemaakt worden aan de onderliggende structuur, hoef je ze niet aan de rand in te klemmen.

Veerregels zijn profielen met aan de ene zijde boutgaten voor schroeven & aan de andere zijde een brede montageflens voor de gipsplaten. Hierdoor kunnen de rachels (dit is een andere naam voor de veerregels) iets of wat bewegen. Dat is niet voldoende om echt hoogteverschillen in de onderliggende structuur op te vangen, maar zeker wel om trillingen en de barsten die daarbij horen, te vermijden.

Afbeelding bij Hoe plaats je een veerregel plafond - gyproc veerregel
Minstens één kant om de veerregel te bevestigen met boutgaten & een montageflens van ca. 4,5 cm breed – Bron Gyproc.be

Veerregels verlagen de plafondhoogte maar zo’n dikke 2 cm. Dat is voldoende om vooraf elektrische leidingen aan te brengen, maar niet veel meer. De meeste inbouwspotjes gaan ook niet onder deze plafond passen. Daarvoor moet je eigenlijk richting bredere LED spotjes met separate driver kijken.

Hoe installeer je veerregels onder een vlak plafond?

Veerregels worden altijd dwars geplaatst op de platen, met hart op hart afstanden van maximaal 50 cm. In de praktijk zorg je best dat de uiteindes van alle platen ondersteund worden, dus je begint met een profiel aan 1 zijde van het plafond, net niet tegen de muur vast te schroeven.

Per profiel moet je minstens per 60 cm een bevestigingspunt monteren. Afhankelijk van de ondergrond van het plafond doe je dat met het gepaste montagemateriaal. Als het plafond brandwerend moet zijn, doe je dat best niet met gewone pluggen. Aangezien het om een hangend plafond gaat, dondert dat naar beneden als de pluggen smelten. Gebruik daarom metalen pluggen in combinatie met gewone schroeven of bouten.

Afbeelding bij Hoe plaats je een veerregel plafond - 3ee61a47 0466 4563 bfb5 e5a4e6f16df0
Veerregels dwars op de balklaag en dwars op de beplating – Bron Gyproc Plafondsystemen NL

Een beetje planning gaat ook al een heel eind, want op het einde moet je vermijden dat je met stroken van minder dan 25 cm eindigt. Die scheuren nl. net iets te gemakkelijk op de voeg met de vorige plaat.

Voor veerregels zijn geen verbindingsruiters beschikbaar, wat er wel voor zorgt dat je min of meer vast zit aan de maximale lengte van 3-4 meter. Langer gaat door gewoon een 2e profiel in het verlengde te monteren, maar dan is de kans op scheuren vergroot.

Elektrische leidingen monteer je best vlak nadat je de veerregels hebt aangebracht. Bij een betonnen / vlakke bovenstructuur kunnen de leidingen de montageprofielen immers niet kruisen door de geringe inbouwhoogte. (Die moeten dus op de juiste plaats uit de muur of het plafond komen)

Hoe installeer je veerregels onder een schuin dak?

Ook onder een schuin dak worden gipsplaten dwars gemonteerd op de veerregels. Aangezien de onderliggende structuur hier meestal de kepers zijn, worden de veerregels dus horizontaal gemonteerd. Kepers staan meestal ca. 60 cm of minder uit elkaar, dus als je ze gewoon daarop vastschroeft, is ieder profiel voldoende ondersteund. Ieder profiel wordt op 50 cm (hart op hart afstand) gemonteerd van het vorige. Als je dus meet, meet je van de brede kant tot aan de volgende brede kant.

De zijkanten worden niet ingeklemd. Hierdoor is het bijzonder moeilijk om op een propere manier een dakraam in te werken zonder een houten regelwerk of Metal Stud raveelstructuurtje. Dat houten regelwerk zou dan ook iets anders bewegen, dus dat is eigenlijk niet echt aan te raden. Dan gebruik je beter een ander systeem, zoals een Plagyp of Metal Stud plafond.

Afbeelding bij Hoe plaats je een veerregel plafond - d553fb2a b89e 4a70 b4c9 61d35a0d22ff
Veerregels op de kepers – Bron Gyproc Plafondsystemen NL

Bij een schuin dak is meestal ook al meteen thermische isolatie geplaatst. Vergeet dan niet om na het plaatsen van de veerregels met dubbelzijdige tape een dampscherm of damprem aan te brengen. De zijkanten werk je aan met de meegeleverde kit zodat er een lucht- en dampdichte afscheiding ontstaat.

Is de afstand tussen de gordingen kleiner dan 2,6 meter, dan hoef je ook niet met 4x afgeschuinde platen te werken. De kopse kanten komen dan gewoon tot tegen de gordingen. De naden daar zijn dan meteen goed, zonder verdere afwerkingen. Door de dwarse plaatsing is het niet mogelijk om de schroeven geschrankt te plaatsen, maar bij zo’n lichte belasting is dat niet echt een probleem.

Waarom gebruik je veerregels in plaats van direct aan de balklaag te schroeven?

Een oud plafond, zeker een houten plafond is onderhevig aan 2 negatieve effecten:

– contactgeluid

– beweging

Beide zijn niet echt iets wat je wil voor een nieuw plafond. Door de verende werking van de RB66 veerregels isoleer je het plafond van de bovenliggende trillingen. Daardoor vermindert het geluid, zelfs zonder plaatsing van geluidsisolatie behoorlijk. En ook de kans op scheuren is kleiner, aangezien het plafond onder de maximale doorbuiging van de gipsplaten kan blijven. Zelfs zonder belasting zet hout iets of wat uit naargelang de weersomstandigheden. Ontkoppelen is dus echt wel aan te raden.

Hoe werk je de kanten af bij een veerregel plafond?

De langste zijkanten zijn doorgaans haaks op de platen. Die zijn niet ondersteund & het gaat om een verend afgehangen plafond. De naden moeten dus ook flexibel afgewerkt worden. Ofwel doe je dat met een blijvend elastische kit, of met een voeg gewapend met een papieren binnenband. Bij een renovatie of iets minder perfect stucwerk verkies ik persoonlijk meestal een kleine moulure, zo worden oneffenheden opgevangen en blijft een eventuele barst op de voeg mooi achter de moulure.

Afbeelding bij Hoe plaats je een veerregel plafond - web veerregelenkelstandaard nl2.jpg
Plaats de Gyproc platen niet volledig tot tegen de zijkant, maar laat iets of wat speling toe. Die vul je op met scheurbestendige randafwerkingen. – Bron Gyproc.nl

Welke problemen kan je verwachten bij montage van een veerregel plafond?

Soms kan het iets lastiger zijn om de schroeven te laten pakken in de veerregels op het moment dat de gipsplaten er tegen gaan. Doordat de veerregels meer buigen dan bijvoorbeeld een dubbel regelwerk uit metalen profielen of houten rachels die direct tegen de ondergrond zijn geschroefd, kan het iets lastiger zijn die eerste schroef er in te krijgen. Iets korter tegen het midden van de metalen profielen boren kan daarvoor al een oplossing zijn, maar een platenlift of derde hand is vaak al voldoende.

Wat zijn alternatieven voor een veerregel plafond?

Voor een schuine wand of schuin dak werk je best met een Metal Stud of Plagyp metalen regelwerk. Vooral bij dakramen kan je op die manier properder stabiele structuren maken uit de verzinkte profielen.

Bij een vlak plafond & als je niets aan het oude plafond kan hangen, werk je best met een Metal Stud plafond. Daarbij is de maximale overspanning beperkt, maar dat kan je gewoon inklemmen tussen de muren.

Voor plafonds met alkoven en grotere hoogteverschillen werk je best met een Plagyp S of Plagyp D plafond. Achter die frames kan je ook meer isolatie plaatsen en eenvoudig elektriciteitsleidingen achteraf aanbrengen. Met de gepaste beugels krijg je zo extra, actieve geluidsdemping en wordt niet alleen het contactgeluid verminderd.

Veerregel plafond berekenen

Bereken ongeveer de hoeveelheid RB66 profielen & gipsplaten die je nodig hebt voor een veerregel plafond. Je plaatst de panelen dwars ten opzichte van de profielen. De veerregels zet je maximaal 0.5 meter uit elkaar. Hou rekening met snijverliezen rond de 10-15% extra als je alles in 1x wil bestellen. Dat is nog niet mee genomen in de berekening.)