Een elektrische kast zomaar verhuizen – mag dat?
Kort antwoord – Als een paar vuistregels voldaan zijn: ZEKER. (Maar er zijn wel regels.)
Hou er bv. wel rekening mee dat je ook het elektrisch plan & grondplan moet aanpassen, dat in principe de keuring niet meer overeenkomt met de echte situatie (eigenlijk enkel een probleem bij verkoop / verhuur) en dat je normaal gezien maar een afstand van 3 meter mag hebben tussen teller & elektrische kast. Dan verval je dus terug in de situatie waar het eerder belangrijk is voor de verzekering & niet zozeer voor de netbeheerder of de Belgische staat…
En yup – bij een nieuwe keuring gaat de keurder wel degelijk nakijken of alle kabels het gevraagde vermogen aan gaan kunnen. En dus zou volgens sommige mensen dit kastje niet écht meer noodzakelijk zijn… Maar om verwarring te vermijden, is het niet meer dan goed vakmanschap om een klein elektriciteitskastje met differentieel en automaat bij de teller te hangen. (Kwestie van zeker te zijn dat de keurder Art. 122 van het AREI niet in jouw nadeel interpreteert)
Bijkomend voordeel is dat je vol vertrouwen aan de slag kan in een kast waar je misschien wel domotica of een centrale sturing met teleruptoren gaat willen steken.
FIY – als je in een appartementsblok zit, is dit hoogstwaarschijnlijk al gedaan. Ga gerust eens in de kelder op zoek en daar zal je 9 op de 10 per appartement zo’n klein kastje vinden, vlak naast de teller.
Voorbeeld materiaal lijst:
– Kleinste elektrische kast die je kan vinden, bv. dit kastje met 1 rij op Amazon
– 40 A zekering of 63 A zekering
– Differentieel van 300 mA – weeral ofwel voor 40 A of 63 A