Stopcontacten zijn ongeveer het eenvoudigste elektrische apparaat om aan te sluiten. Zelfs de volgorde van de fasedraad (rode draad – L) of de neutrale draad (blauwe draad – N) maakt niet zo super veel uit. Links of rechts, doe het gewoon consistent over alle stopcontacten hetzelfde.
Centraal sluit je de aardingsdraad (groen-geel) aan. Bij de meeste stopcontacten heb je daarvoor per terminal 2 beschikbare plaatsen per draad. Zo kan je zelfs in kleine inbouwdozen het stopcontact plaatsen, doordat er geen Wago verbindingsklemmen nodig zijn.
Stappenplan om een stopcontact aan te sluiten
1 – Knip de draden ongeveer op 7-8 cm af (ongeveer de breedte van jouw hand). Zo hou je nog voldoende draad over om de kabels eenvoudig aan te sluiten zonder dat het inbouwdoosje overdreven vol zit.
2 – Strip ongeveer 1 cm af iedere kabel.
3 – Steek de 2 fasedraden in de schroefterminals aan de achterzijde en schroef deze vast totdat je zelf de kabel er niet meer uit kan trekken. Bij meervoudige stopcontacten begin je best bij de onderste, dat werkt doorgaans iets prettiger. Herhaal dezelfde stap voor de aardingsdraad en de neutre.
4 – Pas of het stopcontact tot tegen het inbouwdoosje geduwd kan worden. Zo niet zullen de schroefklemmen moeite hebben om te ‘pakken’ in de zijkanten & dan zit het stopcontact nadien niet vast.
Tips bij het aansluiten van stopcontacten
- Verticaal en horizontaal klikken de stopcontacten iets anders in elkaar. De verticale zitten iets korter tegen elkaar. Zo moet je bij verticale wél de tussenschotten van Hela inbouwdozen verwijderen en bij de horizontale niet. Voor Gyproc inbouwdozen maakt dat niet zo’n verschil, maar voor de afdekplaten natuurlijk wel.
- Bij te lange draden in ondiepe inbouwdoosjes, wringt het stopcontact te veel te veel tegen. En dus vooral bij die Gyproc inbouwdoosjes waar stopcontacten horizontaal naast elkaar zitten, kan het zo moeilijk worden om nadien de stopcontacten mooi waterpas te hangen.
- Vergis je bij het bestellen niet van uitvoering. Nederlandse stopcontacten hebben doorgaans een randaarde, waarbij de aardingsaansluiting aan de zijkant zit. Terwijl Belgische stopcontacten met een penaarde voorzien zijn. Die 2 uitwisselen is reden tot afkeuren van de installatie…